De Goodyear methode
De Goodyear methode is een methode die werkt door de zool van de schoen vast te zetten aan het bovenste deel van de schoen. Hierbij wordt de schacht tegelijk met een lederen rand aan de lederen binnenzool genaaid (op deze binnenzool zit een lip of brug, waaraan het geheel vastgenaaid wordt). Vervolgens wordt de kurkvulling aangebracht en tenslotte wordt de loopzool aan de eerder genoemde rand genaaid. De zool is vervolgens met de hand gestikt door de Welt om het proces te voltooien. Deze constructie maakt het mogelijk de zool meerdere keren te vervangen, waardoor de levensduur van de schoen word verlengd. Deze hedendaagse methode is gebouwd op het eerdere werk van schoenfabrikant Christian Dance (1847-1898).

Goodyear striemen zijn kenmerkend voor high-end handgemaakte schoenen.

Een Welt is een strook van leer, rubber of kunststof die is gestikt aan de boven- en binnenzool van een schoen, als een attach-punt voor de zool. De ruimte omsloten door de Welt wordt vervolgens gevuld met kurk of een andere vulstof (meestal poreuze of geperforeerde, zodat ze kunnen ademen). Dit proces van het maken van schoenen is bedoeld als Goodyear Welt bouw, omdat de machines die gebruikt worden voor het proces werd uitgevonden door de zoon van Charles Goodyear. Bij schoenen met een andere soort bouw kan het lijken of deze methode is gebruikt, maar die hebben over het algemeen niet de sterkte die de schoenen met de Goodyear methode hebben.

Gelaste Goodyear schoenen worden gefabriceerd met een proces wat meer dan driehonderd jaar geleden is uitgevonden. In de negentiende eeuw werden er machines ontwikkeld om het werk van de schoenmaker te vereenvoudigen. Er zijn wel 200 fases geweest in het maken van een paar Goodyear gelaste schoenen en de ambachtslieden doen er vele jaren over om hun vaardigheden te leren.

De voordelen van Goodyear Gelaste schoeisel zijn:

  • Uitzonderlijk comfort – De holte gemaakt door de binnenbeenlengte tussen de binnenste en buitenste zool is gevuld met een flexibele verbinding (kurk) die snel vormt naar de voet van de drager.
  • Eenvoudig te repareren – zolang het bovenste deel intakt blijft, is het eenvoudig om een nieuwe zool aan de schoen te naaien, hiermee verleng je de levensduur van de schoenen met wel 20 jaar. Dit kan worden gedaan, hetzij het door een geschoolde schoenenmaker of door de fabriek waar ze vandaan komen.
  • Isolatie – De verbinding tussen de binnenste en de buitenste zool biedt thermische isolatie en bescherming tegen ongelijke oppervlakken voor extra comfort.
  • Flexibiliteit – De Goodyear constructie is zeer aanpasbaar aan bijna iedere stijl schoen, voor elke lifestyle, waardoor schoenmakers zich snel kunnen aanpassen aan de laatste trends.


Het “Goodyear”-systeem wordt over het algemeen beschouwd als het beste systeem voor het vervaardigen van schoeisel. Het systeem maakt het mogelijk zowel een buitengewoon sterke schoen als een perfecte pasvorm te combineren.

• Goodyear methode op Wikipedia

Gechiedenis van het dorp en haar ervaringen
Het jaar 1369, in een dorpje waar mijnen en schapen hoeden een manier van leven was, is de geschiedenis van het “Goodyear -systeem” begonnen. Veel reizigers kwamen langs dit dorpje op weg naar het dorpje Niebla, een gebied behorend tot “Don alonso de Guzman’.

Een koopman besluit hier aan zee een winkel te bouwen genaamd “Facanias’. Een eeuw later wanneer de bevolking is toegenomen, krijgt het een andere naam verwijzend naar de twee karakteristieken van het dorpje: het groene land en de verplichte reizigers die hierlangs moesten op weg naar de ‘zilveren route’.

Op deze manier is de traditie begonnen op een manier die wij vandaag de dag nog steeds herkennen. De bevolking had schoenen nodig die bestand waren tegen het werk in de mijnen en in het veld. Ze ontwikkelde de Goodyear technologie. Al snel verschenen er kleine winkels die deze techniek gebruikten. Het schoeisel werd gepresenteerd op ‘the Universal Exhibition of Vienna’, en won de eerste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *